چگونه بهترین و مناسب ترین تلویزیون را انتخاب کنیم؟
راهنمای کامل خرید تلویزیون
امروزه تلویزیون بخشی انکار ناپذیر از فرهنگ بسیاری از مردم شده و تلویزیون جدیدی که میخرید میتواند برای سالها تبدیل به بهترین دوست خانواده شما شود.
از این رو میتوان گفت خرید یک تلویزیون مانند یک اجاق گاز نیست، و لازم است در حین خرید اطلاعات لازم را برای یک خرید مطمئن داشته باشید.
تلویزیون ۴K چیست؟ آیا OLEDها ارزش خرید دارند؟ فرق LED و OLED در چیست؟ و مهمترین سوالی که سعی در پاسخش داریم: چه تلویزیونی باید خرید؟ در این راهنما به شما نمیگوییم چه چیزی بخرید، اما به یک ایده کلی از تلویزیونهای قابل انتخاب را برایتان شرح میدهیم.
راهنمای سریع خرید تلویزیون !
اگر حوصله خواندن کل مقاله را ندارید، فقط این قسمت را بخوانید.
در اینجا ۶ نکته بسیار مهم که در حین خرید تلویزیون باید بدانید (یا انجام دهید) برایتان آوردهایم:
- تلویزیون ۴K (که با نام Ultra HD یا UHD نیز شناخته میشود) را بخرید که قابلیت HDR دارد. این موارد بسیار تاثیرگذار و مهم هستند، میتوان گفت مهمترین مواردی هست که روی کیفیت تصویر تاثیر میگذارند.
- هرچه بزرگتر بهتر! هیچکس تاحالا نگفته ای کاش تلویزیون کوچکتری خریده بودم!
- کابل HDMI خود را ارتقا دهید. این هزینههای ریز در جزئیات بعضی اوقات بسیار ارزشمند هستند. یک کابل HDMI در شان تلویزیون خود بگیرید تا تک تک پیکسل ها را به بهترین شکل تماشا کنید.
- صدا را ارتقا دهید. صدا بیش از نیمی از تجربه استفاده از تلویزیون را در بر میگیرید. متاسفانه تلویزیونهای امروزی به دلیل کم شدن ضخامتشان و کمبود فضای کافی، اسپیکرهای داخلی خوبی ندارند و یک سیستم صوتی خارجی میتواند تجربه استفاده از تلویزیون را به حد چشمگیری بهتر کند.
- یک برند قابل اطمینان را انتخاب کنید. برندهای مختلفی طی سالها تست شده و از انواع و اقسام فیلترها گذشتهاند، و سه برند از بین تمام برندها بهترین نتایج را کسب کردهاند: LG، Sony و Samsung ، و مطمئن باشید هیچ کدام از این سه برند شما را نا امید نخواهند کرد.
از فروشندگان قابل اعتماد و تائید شده خرید کنید. با خرید از مراکز معتبر و نمایندگیهای تائید شده، علاوه بر خریدی مطمئن، گارانتی خدمات پس از فروش نیز دریافت میکنید.
راهنمای خرید مناسب ترین تلویزیون برای شما در ۱۰ گام
گام ۱: بودجه خود را مشخص کنید.
هرچه بیشتر خرج کنید، قابلیتهای بیشتری نیز در تلویزیون خود خواهید داشت.
قیمت اولیه تلویزیونها(MSRP جهانی) طی ۳-۵ سال اخیر به شدت پایین آمده است و در حال حاضر در بازار ایران با ۴ – ۵ میلیون تومان میتوان یک تلویزیون ۴۲ اینچ هوشمند FHD تهیه کرد. با بالا رفتن قیمتها قابلیت و ویژگیهای مختلفی نیز در تلویزیون افزایش/ارتقا پیدا میکنند. برای مثال رنگ مشکلی عمیق تر، کنتراست بهتر، طیف گسترده تر رنگها و پورتهای ورودی بیشتر از جمله ویژگیهایی هستند که با هزینه بیشتر بدست خواهید آورد. هزینه بیشتر همچنین اغلب به معنی تلویزیون بزرگتر نیز هست که در گام بعدی به آن خواهیم پرداخت.
گام ۲: اندازه تلویزیون خود را انتخاب کنید.
هرچه بزرگتر بهتر!
زمانی اندازه مبل جلوی تلویزیون و فاصلهاش با آن، اندازه تلویزیون را نیز تعیین میکرد. اما این قوائد دیگر برای تلویزیونهای امروزی قابل استفاده نیستند.
درواقع اگر نقد و بررسی تلویزیونهای ۴K را بخوانید، تقریبا همگی به شما خواهند گفت: هرچه بزرگتر، بهتر است. اگر تلویزیونتان بیش از حد کوچک باشد، بعدا پشیمان خواهید شد. تلویزیونهای امروزی علاوه بر کیفیت قابل ملاحظه تصویر، طراحیهای جالی نیز دارند. ما از جعبههای بزرگ و جاگیر که فضای زیادی را اشغال میکردند و به تلویزیونهای بسیار نازک و زیبا رسیدیم که میتوانند در طراحی اتاق نیز موثر باشند.
البته این نکته را به یاد داشته باشید که اندازه تلویزیونها مانند مانیتورها رابطه مستقیمی با رزولوشن آنها دارد. و قائده کلی بدین صورت است که هرچه رزولوشن مورد نظر شما بالا میرود، اندازه نیز “بهتر” است بالا برود. پس اگر تلویزیون مد نظر شما ۴K است، هرچه بزرگتر باشد بهتر است، اما اگر برای مثال رزولوشن تلویزیون انتخابی شما FHD باشد، اندازه تلویزیون از یک حدی به بالاتر منجر به افت کیفیت تصویر میشود، پس لازم است حین خرید این نکته را فراموش نکنید. بصورت کلی بهترین راه برای تشخیص اندازه تلویزیون مناسب، درصورت ۴K نبودن، تست تصویر از نزدیک و مقایسه تلویزیونها است، تا بتوانید تصویر مناسب با سلیقه خود را پیدا کنید.
تلویزیون کاغذ دیواری LG
تلویزیون قابی Samsung
نکات مرتبط:
- خیلیها تمایل به مانت کردن تلویزیون بر روی دیوار یا سطحی مانند بالای شومینه دارند. اگر شما نیز جزو این دسته هستید، بهتر است بدانید این کار باعث میشود تلویزیون شما بنظر کمی کوچکتر برسد و فضای کمتری نیز اشغال میکند. پس اگر قصد مانت کردن تلویزیونتان را دارید، اندازه را کمی بزرگتر انتخاب کنید.
- به یاد داشته باشید که یک تلویزیون ۶۵ اینچی، دارای صفحه نمایشی بیش از دو برابر بزرگتر از یک تلویزیون ۴۲ اینچی دارد. در اندازههای ۶۵ یا ۷۵ اینچ، تلویزیون شما دیگر تبدیل به یک سینما میشود. فراموش نکنید که تلویزیونها از طریق قطرشان اندازه گیری میشوند، نه طول یا عرض.
تخت یا منحنی؟
یک تلویزیون منحنی تصویر بهتری نسبت به یک تلویزیون تخت به شما ارائه نمیدهد، و به عقیده ما تلویزیونهای منحنی گذرا هستند. پس نظر ما تلویزیون تخت است.
گام ۳: LED یا OLED را انتخاب کنید.
هر دو فوق العاده هستند، اما یکی بهتر است.
بگذارید این مورد را ساده بگوییم: اگرچه OLED گران تر است، اما تا اینجا میتوان گفت بهترین تکنولوژی تصویر را دارد و تمام ! در ادامه باید گفت: اگرچه OLED تصویر بهتری دارد، اما یک تلویزیون LED 4K نیز میتواند یک تجربه فوق العاده به شما ارائه دهد و مدلهای خوبشان تمام قابلیتهای هوشمندی را که در OLEDها میبینیم نیز دارند. علاوه بر این، هزینه کمتر تلویزیونهای ۴K LED میتواند بودجه اضافی لازم برای سیستم صوتی مناسب تلویزیون را تامین کند.
در ادامه کمی از تاریخ تلویزیونها برایتان میگوییم، که میتوانید از آن چشم پوشی کرده و مستقیما به بخش بعدی بروید:
در ابتدا تلویزیونهای پلاسما آمدند، که البته دیگر تولید نمیشوند. پس از آن LCD آمد (که مخفف Liquid crystal display میباشد)، که خیلی عالی بود اما ضعفهای خودش را هم داشت. کمی بعد تکنولوژی LCD پیشرفت کرد و تلویزیونهای LCD/LED که به اختصار به آنها LED هم میگوییم وارد بازار شدند (امروزه اکثر تلویزیونها LED هستند.) و در نهایت تلویزیونهای OLED آمدند که مخفف Light emitting diode است. یک اصطلاح دیگر نیز به نام QLED وجود دارد که تنها اسمی خاص از طرف Samsung برای تعدادی از تلویزیونهای پیشرفته LED ساخت خودشان است.
خلاصه کلام: شما تنها لازم است بین LED یا OLED یکی را انتخاب کنید و چیز دیگری برای دانستن لازم ندارید.
خب حالا فرق بین LED و OLED چیست؟ در ادامه به پاسخ این سوال میپردازیم:
قیمت:
تلویزیونهای LED از OLEDها ارزان تر هستند، اگرچه قیمت OLEDها نیز رو به نزول است.
تصویر:
تلویزیونهای LED نور پس زمینه دارند، که یعنی یک پنل شیشهای کریستالی با نور روشن شده و تصویر را تولید میکند. تلویزیونهای OLED نور پس زمینه ندارند. بجای آن هر پیکسل در تلویزیونهای OLED (رزولوشن ۴K شامل ۸٫۸۴۷٫۳۶۰ پیکسل است) روشن و خاموش میشود و به تنهایی تنظیم میشود. نتیجه یک تصویر بسیار بهتر و زنده تر است.
روشنایی:
LEDها و OLEDها هر دو در انواع شرایط نوری عملکر خوبی ارائه میدهند. LEDها مخصوصا در فضاهای بسیار روشن و OLEDها در فضاهای تاریکتر عملکرد بهتری دارند.
کنتراست:
با توجه به اینکه تلویزیونهای LED نمیتوانند کاملا تاریک شوند، جزئیاتی مانند سایهها در تصاویر کمی ضعیف نمایش داده میشوند. در تلویزیونهای OLED رنگها زنده هستند، رنگ مشکی واقعا مشکلی است و جزئیات نمایش داده شده بسیار واقعی بنظر میرسند.
انواع سطوح مشکلی:
هرچه رنگ مشکی عمیق تر باشد، کنتراست بهتر میشود. و هرچه کنتراست بهتر شود، تصویر بهتر میشود. علاوه بر عمق رنگهای مشکی، جزئیات موجود در زمینههای مشکی بهتر دیده شده و تصویر بهتری ارائه داده میشود. در اینجا رقابتی وجود ندارد، OLED برنده رنگهای مشکی است.
عمق تلویزیون:
هم تلویزیونهای LED و هم OLED نازک هستند، اما OLEDها نازک ترند. بعضی از LEDها ¼ اینچ بوده اما بعضی از OLEDها به اندازه چند کارت اعتباری نازک هستند! نکته ای که در اینجا حائز اهمیت بوده این است که بعضی از تلویزیونها برامدگی کوچکی در پشت خود دارند که قرار گرفتن کامل تلویزیون بر روی دیوار را منع میکند، اما یک نصاب ماهر میتواند طوری این برامدگی را در دیوار پنهان کند که تلویزیون کاملا به دیوار بچسبد.
زاویه دید:
مدلهای پایین تر تلویزیونهای LED معمولا مشکلات زاویه دید دارند و شما میبایست درست مقابل تلویزیون بنشینید تا بهترین تصویر را ببینید. اگر به اطراف تلویزیون بروید، کیفیت تصویر افت پیدا میکند. البته در تلویزیونهای OLED این مورد رفع شده و هر زاویهای میتواند برای تماشای تلویزیون مناسب باشد.
زاویه دید در تلویزیونهای LED
زاویه دید در تلویزیونهای OLED
حرکات سریع:
هم LEDها و هم OLEDها هر از گاهی در نمایش محتوایی که حرکات سریع دارند ضعیف عمل میکنند، مانند یک مسابقه فوتبال است.
این یکی از سخت ترین کارهایی است که یک تلویزیون باید انجام دهد. یک تلویزیون بهتر معمولا بصورت پیش فرض تنظیمات خوبی دارند، اما در تنظیماتشان میتوان گزینههای مناسب برای حرکات سریع را اعمال کرد، که گاهی اوقات باعث افت کیفیت تصویر میشود. (شما قادر به خاموش و روشن کردن این گزینه خواهید بود).
گام ۴: رزولوشن تلویزیون خود را انتخاب کنید.
۴K را انتخاب کنید و تمام. (رزولوشن ۴K نسبت به HD دارای ۶ میلیون پیکسل بیشتر است.)
در ابتدا باید بگوییم که ۴K و Ultra HD هیچ تفاوتی باهم ندارند و یک چیز هستند. هردو به یک روزولوشن و تعداد پیکسل یکسان اشاره میکنند. هرچه تعداد پیکسلها بیشتر باشد، تصویر بهتر، شارپ تر و به واقعیت نزدیک تر است.
در گذشته نه چندان دوری تلویزیونها رزولوشن خیلی بدی داشتند. سپس تلویزیونهای HD وارد بازار شدند و تعداد پیکسل ها از ۳۰۷٫۲۰۰ به ۱ میلیون پیکسل (۷۲۰p) ، و کمی بعد به بیش از ۲ میلیون پیکسل (۱۰۸۰p) رسید.
واقعیت ماجرا این است که رزولوشن ۱۰۸۰p مدتها بین بسیاری از مردم جهان محبوب و عالی تلقی میشد (و هنوز هم طرفداران بسیاری دارد) اما دیری نگذشت که ۴K از راه رسید و تعداد پیکسل ها از بیش از ۲ میلیون به بیش از ۸ میلیون رسید و اینبار همه تصویر عالی به معنی واقعی را تجربه کردند. (بله رزولوشن ۸K نیز وجود دارد اما هنوز خیلی زود است که دربارش بحث کنیم.)
۴K درواقع ۴ برابر بهتر از استاندارد قدیمی HD است، و ۴ برابر بهتر بودن کم نیست، یک جهش بسیار بزرگ و قابل توجه است، مخصوصا اگر تلویزیون ۴K شما یک تلویزیون خوب باشد. و اگرچه هنوز محتوای ۴K زیادی وجود ندارد (بیشترشان بر روی دیسکهای Blu-ray هستند)، اما بسیاری از تولید کنندگان محتوا درحال آماده شدن برای انتشار هرچیزی در رزولوشن ۴K هستند … و تلویزیون ۴K شما قادر خواهد بود این محتوا را پخش کند، اما مزیتهای ۴K در اینجا تمام نمیشود :
- تلویزیون ۴K جدید شما حتی محتوای قدیمی HD را بهتر نمایش میدهد و به کمک تکنولوژیهای upscaling میتواند به زیبایی و بصورت درجا ۱۰۸۰p را به ۴K تبدیل کند.
- در رزولوشنهای پایین تر شما فقط بخش کوچکی از دیتای دیجیتال موجود در تصاویر را مشاهده میکردید، اما با تلویزیون جدید ۴K میتوانید تمامشان را ببینید. و حتی اگر فقط در حال گشت و گذار در وب هستید یا عکسهای دیجیتال خود را مرور میکنید، تجربه بسیار بهتری خواهید داشت.
- فیلمهای Blu-ray در رزولوشن ۴K. تا زمانی که راهی برای بهتر کردن چشم انسان پیدا نشود، احتمالا بهترین تصویری که میتوانید ببینید یک فیلم Blu-ray در رزولوشن ۴K بر روی یک تلویزیون ۴K است.
- گیم ۴K؟ این مورد اگرچه هنوز کمی برای سخت افزارهای میان رده دشوار به نظر میرسد، اما به زودی به امری عادی تبدیل خواهد شد.
نتیجه اخلاقی این مطلب: یک تلویزیون ۴K بخرید. این یک استاندارد جدید است و تجربه خارق العادهای را به شما ارائه میدهد.
فقط به یاد داشته باشید که بزرگترین تفاوت بین، مثلا یک تلویزیون ۵۵ اینچی ۴K که ۱۰۰۰ دلار قیمت دارد با تلویزیون مشابهی که ۴۰۰۰ دلار قیمت دارد، در تصویرش است.
اما آیا واقعا کیفیت نسبت به تلویزیون ۱۰۰۰ دلاری ۴ برابر میشود؟
برای پاسخ به این سوال باید ببینید که چقدر تلویزیون تماشا میکنید و تا چه مدت قصد نگهداری این تلویزیون را دارید.
اگر شدیدا اهل تماشای تلویزیون هستید و قصد دارید آن را بیش از ۵ سال یا بیشتر نگه دارید، پس جواب مثبت است و خرج هزینه بیشتر ارزشش را خواهد داشت.
با تمام این حرفها، هنوز دلایلی وجود دارد که شاید بخواهید یک تلویزیون ۱۰۸۰p قدیمی بخرید.
- تلویزیونهای قدیمی تر (یعنی HD و FHD) امروزه ارزان تر هستند و میتوانند گزینه مناسبی برای آشپزخانه یا اتاق خوابها باشند.
- رزولوشن ۱۰۸۰p در صفحه نمایشهای کوچکتر (۳۲ اینچ یا کمتر) هنوز تصویر خیلی خوبی ارائه میدهد.
مطمئن شوید تلویزیونی انتخاب میکنید که با HDR سازگاری دارد!
۴K HDR چیست؟ HDR مخفف High Dynamic Range است و کارش بهتر کردن و زندهتر کردن تصاویر است. داشتنش خیلی بهتر از نداشتنش است اما باید بابتش هزینه کنید. پس اگر تواناییش را دارید، از دستش ندهید.
نکته کوتاه: دقت کنید که HDR در تلویزیونها با HDR در دوربین موبایل تفاوت دارد.
HDR در موبایل با گرفتن چندین عکس در یک زمان، و سپس ترکیب کردنشان باهم سعی در ایجاد عکسی با کنتراست بالاتر دارد (که معمولا نتیجه نهایی غیر طبیعی است.)
از طرفی HDR در تلویزیون درون پیکسلهای موجود کنتراست بالاتری تولید کرده، کنتراست و رنگها در تصویر نهایی گسترش پیدا میکنند و نتیجه طبیعی تر بوده و عمق بیشتری دارد.
با HDR، رنگ در یک تلویزیون به حالت واقعی خود نزدیک تر باقی میماند، بدون HDR، یک تلویزیون نمیتواند بعضی از رنگهای خاص را به حد لازم زنده نمایش دهد.
داشتن قابلیت HDR در یک تلویزیون میتواند تجربه استفاده شما از آن را بسیار بهبود بخشد.
در زیر میتوانید یک تصویر را با HDR و بدون HDR مقایسه کنید.
تفاوت داشتن و نداشتن کیفیت HDR
هر روز بر تعداد سرویسها و دستگاههای استریمینگ مانند Netflix، Hulu، iTunes، Apple TV ، Xbox Rokuو … افزوده میشود و از محتوای ۴K/HDR پشتیبانی میکنند، پس برای استفاده از آنها نیاز به یک تلویزیون ۴K که از HDR پشتیبانی کند خواهید داشت.
گام ۵: نگران چه چیزهایی نباشیم:
دو مورد از جزئیات تلویزیونها که دیگر مهم نیستند.
Refresh rate: هرچقدر refresh rate یک تلویزیون بالاتر باشد، تصاویر روانتر دیده میشوند، که یعنی برای گیم، مسابقات ورزشی و فیلمها عالی است.
Contrast ratio: هر برند این مورد را به شکل خاصی معرفی میکند و بعضیها اصلا اسمی از آن نمیبرند. فعلا استاندارد خاصی برای بیان این مقدار وجود ندارد و در حین مقایسه تلویزیونها ارزشی ندارد، پس میتوانید از آن بطور کامل چشم پوشی کنید.
توجه کنید که اگر یک تلویزیون خوب بخرید، درواقع موارد بالا را قبلا پوشش دادهاید و دیگر جای نگرانی وجود ندارد. امروزه contrast ratio و refresh rateهای بالا در تلویزیونهای خوب تبدیل به یک استاندارد شده است.
گام ۶: تلویزیون smart بگیرید و از streaming لذت ببرید.
Smart Tv ها امروزه تبدیل به یک استاندارد شدهاند و این بسیار خوب است. تکنولوژی به این سمت در حال حرکت است.
سیمها را قطع کنید. Smart TVها این امکان را به شما میدهند تا کابلهای دریافت کانالها را قطع کرده و به لطف اپهای streaming مانند Netflix و Hulu از سرویسهای آنلاین و بیسیم لذت ببرید.
هرمحتوایی را بر روی تلویزیون خود ببینید، از جمله، تمام ویدئوها، عکسها و موزیکهای موجود بر روی موبایل یا کامپیوترتان.
گزینههای مختلف تلویزیون هوشمند LG :
- سرویسهای streaming مانند Netflix از اینترنت استفاده میکنند و پیشنهاد ما به شما، اتصال تلویزیونتان به مودم یا روتر اینترنت از طریق کابل Ethernet است تا از قطعیها و مشکلات احتمای که اتصال Wi-Fi دارد جلوگیری کنید.
- در غیر اینصورت اگر حتما قصد استفاده از اتصال Wi-Fi را دارید، مطمئن شوید که router شما قابلیت ارتباط با پهنای باند بالا بین تلویزیون، خودش و دیگر دستگاهها را دارد و همچنین از سریع بودن اینترنت خود اطمینان حاصل کنید.
- اگر تلویزیونی که میخرید Smart نیست، باز هم میتوانید به کمک دستگاههایی مانند Xbox یا Apple TV و اتصال آنها به تلویزیون از سرویسهای Streaming استفاده کنید.
گام ۷: از کابلها به سادگی نگذرید
کابلها و پورتهای مناسب میتوانند تفاوت چشمگیر ایجاد کنند.
کابلها: جنس کابلی که برای متصل کردن دستگاههایی مانند یک کنسول بازی به تلویزیون استفاده میکنید، میتواند در کیفیت تصویر خروجی تاثیر گذار باشد.
یک کابل بهتر قادر است سیگنالها را در پهنای باند بیشتری منتقل کند و در نتیجه محتوای تولید شده از منبع به صورت کامل به تلویزیون منتقل میشود.
توجه داشته باشید که به مرور کیفیت تلویزیونها و تصاویر درحال افزایش است، در نتیجه اگر قصد خرید یک تلویزیون گران قیمت را دارید، معقولانه است که کابلهای خوبی نیز در کنارش خریداری کنید.
پورتها: تلویزیونی بگیرید که حداقل ۴ پورت HDMI داشته باشد. بسیاری از دستگاهها مانند کنسول بازی و Apple TV هر کدام نیاز به یک پورت HDMI جداگانه دارند.
اگر به دنبال تلویزیون ۴K هستید، مطمئن شوید از HDMI 2.0 پشتیبانی میکند.
همچنین از سازگار بودن تلویزیون با HDCP مطمئن شوید. دقت کنید که HDCP 2.2 هنوز توسط بسیاری از دستگاهها پشتیبانی نمیشود و با نسخه قبلی خود یعنی HDCP سازگار نیست.
اتصال Bluetooth: بسیاری از تلویزیونها از تکنولوژی Bluetooth پشتیبانی میکنند و اگر شما از آن دسته افراد هستید که همیشه با یک هدست بیسیم به موزیک گوش میدهید، یا ترجیح میدهید حین تماشای فیلم مزاحم دیگران نشوید، این مورد میتواند بدردتان بخورد.
گام ۸: تاثیر سیستم صوتی خوب را دستکم نگیرید.
تلویزیونهای امروزی به دلیل نازک تر شدن، اسپیکرهای خوبی ندارند. بد نیست که علاوه بر خرید تلویزیون، یک ساندبار نیز در کنارش تهیه کنید. بعضی از مدلهای ساندبارها قابلیت اتصال بیسیم نیز دارند. یا بجایش میتوانید کار را یکسره کرده و اتاق خود را به یک سینما خانگی مجهز کنید!
بسیاری از تلویزیونهای امروزی – چه ۱۰۸۰p و چه ۴K – از یک یا دو پورت digital sound پشتیبانی میکنند که قابلیت ارتقای سیستم صوتی را برایتان فراهم میکند. داشتن یک سیستم صوتی خوب در کنار تصویر خوب میتواند تجربه بسیار خوبی برایتان رقم بزند.
گام ۹: ریموت کنترل آنقدرها هم مهم نیست!
یک تلویزیون را از روی ریموت کنترلش قضاوت نکنید.
ریموت کنترل همیشه قابل تعویض و ارتقا است و بعضی از ریموت کنترلهای جانبی خیلی بهتر از مدل اصلیشان هستند!
پس تمرکز خود را در حین خرید بر روی موارد دیگر بگذارید.